Thursday, March 01, 2007

Update op die 'yihaa pepers enz' post

Voor eenieder die ooit een kleine ronde oranje peper tegenkomt die verdacht veel lijkt op de 'habaƱera peper' (foto voeg ik morgen of zo wel toe) kan ik alleen maar zeggen 'Oppassen geblazen'.

Ik had dus ene hoop verschillende pepers gekocht en er al veel van geprobeerd maar deze oranje peper dus nog niet tot gisteren. Ik besliste gelukkig van om te beginnen er maar 1 te gebruiken in mijn stoofpotje. Dat ding heeft zwarte zaden als ge het opensnijdt, als er wat vocht op uw handen komt voelt dat 'niet al te prettig' aan en als ge het begint te stoven veroorzaakte de damp die uit de pan komt serieuze irritatie aan uw keel (tot in uw longen zodat ge de hele tijd staat te hoesten). Nu had dat een teken aan de wand moeten zijn maar ik heb toch de stoofpot afgemaakt en 'proberen' opeten. Miljaarde dat is pikante boel. Zo erg dat ik de hele avond een brandende mond had (tot ik een paar uur later ging slapen zelfs) en ik vandaag mijn lenzen niet kon inzetten aangezien wat van het pikante op mijn vingers naar mijn lenzen was getransfereerd en deze aldus brandend aanvoelden. En dat terwijl ik die pepers nauwelijks aangeraakt had (pepers snij ik altijd in stukjes met vork en mes zonder mijn handen te gebruiken na een nogal vervelend incident hiermee in het verleden).

Aan Niels die altijd beweert dat het allemaal niet pikant genoeg is kan ik alleen maar aanbevelen van mijn waarschuwing in de wind te slaan en tenminste 3 van die jongens in de pot te gooien als ge ze kunt vinden. Gelieve wel foto's te nemen van hoe ge eruit ziet na het eten of nog liever te wachten tot ik nog eens in het land ben om dit alles uit te proberen (ik mag graag eens lachen uit leedvermaak namelijk).

3 Comments:

Blogger Z said...

Yo Stevo !

Waren het deze peperkes ?

"Canarios are the yellow form of the variety commonly called rocoto (maar ge hebt ze dus ook in't oranje). Imported from Peru to the mountains of southern Mexico and Guatemala, these chiles have become very popular and are used in sauces and salsas. They are the only chiles with black seeds, and the flesh of the pods is very thick and aromatic. Canarios are quite hot, too."
For more information on this variety, go to
http://www.fiery-foods.com/dave/profile_pubescens.html

Die peperkes worden dus blijkbaar wel "el mas picante de los picantes" genoemd, maar hun pikantheid komt hierdoor :
"The pubescens varieties contain a unique set of capsaicinoids (pungency compounds), causing some people to believe they are hotter than habaneros."
Terwijl ze eigenlijk op de wetenschappelijke schaal (50000 scoville units) nog bijlange niet zo hoog staan als habaneros (80000 tot 200000 units). Dat kan wel nogal variƫren van plaats tot plaats.
Maar ze zijn blijkbaar dus toch wel pikant genoeg...
En dat vervelend incident ? 1 keer raden : kwam er een wc in voor ?
Been there, done that :-)

Greetz,

Z.

4:23 AM  
Blogger Unknown said...

Dat zou wel eens kunnen kloppen. Ik heb nu gelijkaardige maar kleinere pepers gevonden in het schap waar deze de vorige keer lagen onder dezelfde naam (dus habanero pepers). Ze voelden in ieder geval pikant genoeg aan.

1:10 PM  
Blogger Unknown said...

haha, Tim heeft ook eens een "accident" gehad met van peperkes!! Hilarisch (vond ikzelf), Tim zelf heeft toch een aantal uurtjes liggen kermen in de zetel...die kon er niet zo mee lachen ;.)

7:39 AM  

Post a Comment

<< Home